Gânduri

marți, decembrie 05, 2006

Lada de zestre romaneasca

De la primele basme citite in copilarie, fetitele viseaza la Ilene Cosanzene si Feti frumosi (nu stiu de ce, probabil dintr-o eroare de soft, mie mi s-a parut mereu mai interesant Zmeul Zmeilor - pacat ca murea repede....). Si la nunta cu rochie de printesa, trasura trasa de cai albi si valsul miresei.

Parintii, mai cu picioarele pe pamant si mai eliberati de iluziile lui " si au trait fericiti pana la adanci batraneti", se gandesc la zestre. Ca (in cele mai fericite cazuri) "o data se marita fata".

Ei bine, avem si noi, romanii, "fata de maritat". N-o mai fi ea la prima tinerete, dar lasa ca nici mirele nu mai e flacau. Data nuntii? 1 ianuarie 2007. Textul invitatiei?Famiile romanesti si marea familie europeana sunt bucuroase sa anunte lumii intregi casatoria "copiilor" lor: Romania si UE.

Si iata-ne in ipostaza oarecum paradoxala de "parinti" ai propriei noastre tari! Si, grijulii, ca orice genitori cu viitorul odraslei noastre, vrem sa facem un fel de...."contract prenuptial". Noi, initiatorii (Carmen Holotescu, subsemnata, Adrian Cristea si Cristian Manafu), i-am zis "Zestre pentru Europa - Capsula timpului"

Proiectul Capsula Timpului” incearca sa “inghete” pentru viitor zestrea cu care Romania intra in Europa, cu toate lucrurile ei specifice, dintre care unele vor disparea rapid si ireversibil.

Campania va dura aproximativ o luna si va consta in postarea “contributiilor” primite de la public sub forma digitala (foto, video, audio)

Cadrul tehnic este reprezentat de un domeniu web capabil de a fi uploadat cu usurinta de catre paticipanti. Postarea va avea nevoie de validare din partea administratorilor.

Asteptam si contributii despre mici, dragobete, oua incondeiate, taierea porcului in batatura, colinde, olimpici la matematica, o afacere IT de succes, vreo poza nestiuta cu Titulescu, un autograf al lui Marcel Iures, o poza de-a ta, o poezie scrisa de prietena ta, o veche melodie din Cenaclu, un text despre colegii tai de munca, fotografia bunicii, o scrisoare catre tine cel de peste 5-10-15 ani, clubul in care te duci in fiecare seara, cartierul tau care se schimba, prietenul tau care si-a lasat mustata… si alte zece mii de alte idei.
Pe scurt?
“Zestrea pe care o aducem noi Europei”

Asa cum bine zice unul din "tatii" proiectului (ca fata asta, Romania, are doua mame si doi tati, ca orice "Ileana Cosanzeana"respectabila...), Adrian:

"De ce sa participi? Pentru ca:

Fat Frumos este inlocuit de Superman, micii de hamburgers, Dragobetele de Valentine’s Te implici intr-un proiect la scara nationala, irepetabil - mai avem mai putin de o luna pana la data aderarii Nu poti ramane singurul care nu are ce transmite viitorului.Timp de o luna logo-ul care va fi lansat va fi semnul distinctiv al celor care participa la un proiect la scara nationala, un proiect in care utilizatorii creeaza contentul"

Lansarea oficiala a adresei unde asteptam cu drag toate postarile celor interesati sa faca zestrea noastra cat mai "consistenta" , are loc in ajun de Mos Nicolae (adica in seara asta).

Reusita la scara "macro", asa cum am gandit-o noi, depinde de entuziasmul tuturor celor carora le vor sclipi ochisorii la auzul ideei pe care o lansam. Nu va cer sa va dea patriotismul afara din casa (nici eu nu sunt vreo nationalista inversunata!), ci doar sa intelegeti ca unele lucruri e bine sa ramana mereu, daca nu in practica de zi cu zi (ca n-o sa ne mai dea voie 'sotul" UE), macar in sufletele si-n mintile noastre!

2 Comments:

Blogger elenita said...

Corect, mare dreptate aveti...Ma bag si eu..M-am saturat de marile Sarbatori ale Americanilor, de melodii re si refacute de peste hotare...de tot mai frecventii termeni straini intrati deja in vocabularul romanilor, nu mai vreau sa fiu "cool" si sa mananc la McDonalds, nu mai vreau sa ascult Destiny's Child la toate radiourile...Mi-e dor de Amza Pelea, de Florin Piersic, de Gica Petrescu, mi-e pofta de sarmalute si tocmai am fost la Bran, castelul lui Vlad Tepes, nicu urma de Dracula....Trebuie sa ne ridicam capul din nisipul occidentului, sa aratam ca si noi gandim, si noi putem emite idei, ca si noi avem cu ce...Da, chiar AVEM CU CE!

4:49 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Tare mi-a placut ideea cu "fata de maritat", iar ai dat-o bine (cand iti zic...)
Iar despre Elenita, dupa cat entuziasm are, sa vezi ce colaborator de nadejde se face.

12:02 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home