Credibilitate vs. orice altceva
La Netoo #5 s-a vorbit despre adoptarea unui cod de "bune practici" pe blog. Despre ce ar insemna codul asta, cat ar ingradi libertatea de exprimare si cam ce-ar trebui sa contina el.
Destul de "Bau-bau" pentru multi, neatenti ca una din ideile sustinute de cei care au initiat discutia a fost faptul ca NU (oare trebuie scris mai mare?) este un cod obligatoriu pentru toata lumea, ci DOAR pentru cei care fac jurnalism pe blog si, mai mult , pentru cei care-si asuma acest statut.
Dar romanul are inca o problema legata de cuvantul asta: "asumare". Altfel nu-mi explic reactiile cateodata violente pe care le-a produs discutia asta pe unele bloguri. Punctul culminant a fost o afirmatie (teatrala, daca vreti parerea mea, cu trei puncte de suspensie pentru efect) din finalul unui post de-al lui blegoo: "Nu vrem decat sa fim lasati in pace..." (via piticu - via arhi).
Dar revenind... personal (si-am mai spus asta) consider oportuna adoptarea unui astfel de cod. Asta desigur, in cazul in care obiectivul tau este credibilitatea (si nu, dragul meu Bobby Voicu, credibilitatea NU vine din numarul cititorilor avuti!).
Daca ti-ai facut blog ca sa-njuri, sa scrii ce visezi noaptea, sa faci schimb de retete de bucatarie sau sa-nveti sa fotografiezi, n-ai nicio treaba cu codul asta, e evident ca obiectivele tale sunt altele (ca si ale mele, dealtfel).
Bref, daca iti asumi statutul de blogger-jurnalist, iata care sunt cele 6 principii propuse de Iulian si sustinute de Adrian:
1. Informaţia publicată pe acest blog se conformează legilor şi uzanţelor generale ale comunicării publice. Informaţia va fi pe cât posibil verificată. Fiindcă blogerii sunt persoane şi nu redacţii, verificarea este mai dificilă, dar, atunci când ea nu este posibilă, informaţia va fi marcată explicit ca neverificată/incertă/zvon, în funcţie de caracterul ei şi forma proprie a fiecărui blog.
2. Acuzaţiile formulate pe acest blog vor fi susţinute factual. Poziţia persoanei sau entităţii incriminate va fi solicitată şi preluată atunci când este obţinută. Dacă entitatea incriminată nu formulează un răspuns, acest lucru va fi menţionat.
3. Acest blog descurajează atacurile la persoană. Vor fi criticate idei, stări de lucruri, acţiuni şi nu persoanele de la care toate acestea emană.
4. Acest blog descurajează violenţa de limbaj, obscenitatea, certurile din subsolul posturilor, ura personală, de rasă, confesională, discriminările de orice tip. Acest blog nu va promova astfel de modalităţi de creştere a traficului.
5. Acest blog precizează, în măsura posibilului, sursa primară a conţinuturilor text, foto, audio şi video preluate. Acest blog îşi protejează sursele (datele personale autorilor de postări care folosesc pseudonime), atunci când sursele respective formulează opinii critice sau difuzează informaţii care le-ar atrage represalii în organizaţiile din care fac parte sau altundeva.
6. Acest blog îşi rezervă dreptul de a opri reacţiile despre care consideră că alterează logica discuţiei din subsolul postului, ca şi cele care i se par formulate numai pentru sporirea numarului de linkuri ale celui care le postează.
Aceste principii nu se vor altceva decat un punct de pornire pentru dezbatere, pe doua fronturi: e cazul sa adoptam un astfel de cod (ca noi, la netoo # 5 n-am tras inca o concluzie) si daca da, ce-ar trebui el sa contina.Daca ideea vi se pare provocatoare, lansati si voi dezbaterea pe blogul propriu. Ca cei interesati sa poata urmari discutia, puneti tag-ul Technorati BunePractici, iar daca aveti de-a dreptul idei despre ce ar trebui sa contina acest cod, trimite-ti-le la netoo@gmail.com, pana la sfarsitul lui februarie, cand vom trage linie, vom aduna si vom vedea ce-a decis blogosfera.
5 Comments:
Destul de "Bau-bau" pentru multi, neatenti ca una din ideile sustinute de cei care au initiat discutia a fost faptul ca NU (oare trebuie scris mai mare?) este un cod obligatoriu pentru toata lumea, ci DOAR pentru cei care fac jurnalism pe blog si, mai mult , pentru cei care-si asuma acest statut.
Singurul care s-a exprimat asa esti tu. Iar cu asta chiar nu am nimic. E absolut ok :)
Exista doua lucruri care nu sunt asa cum zici tu:
1. Paragraful subliniat si de Arhi mai sus nu este ce s-a zis la Netoo5 initial. Initial s-a zis ca trebuie stabilite niste reguli pentru ca blogosfera sa capete credibilitate, pentru ca Iulian spunea ca nu e credibil ca jurnalist din cauza ca e blogger. Abia la sfarsit s-a ajuns la o discutie de genul "numai cei care vor sa scrie informatii" samd. , cand s-a vazut reactia contra.
2. Eu nu am zis niciodata ca ti se ofera credibilitate in functie de numarul vizitatorilor (imi las parul sa creasca daca am zis vreodata asa ceva sau am scris asa ceva). Am spus ca audienta (cititorii) iti ofera credibilitatea: daca nu esti credibil in ceea ce spui, nu mai vin sa te citeasca si gata. Niciodata nu am zis ceva de numarul lor.
Ca urmare, draga mea Elena, sunt sigur ca data viitoare poti fi mai atenta cand vorbesc, daca doresti sa faci referire la ceea ce zic, mai ales pentru a fi in ton cu una din regulile scrise si de tine in post. (Tonul condescendent al raspunsului nu imi sta in fire, dar este un raspuns la tonul folosit de tine la adresa mea).
Dragul meu Bobby,
In primul rand, e o regula elementara de politete sa stii cum se numeste persoana cu care stai de vorba. In nici un caz nu ma numesc Elena.
In al doilea rand, cred ca trebuie sa te gandesti serios sa-ti cumperi un piepten pentru ca fix asa ai spus: credibilitatea e data de numarul vizitatorilor (mi-aduc aminte chiar ca cineva a dat exemplul ziarului Libertatea pentru a te contrazice - desi are muuuulti cititori, asta nu-l face mai credibil; de asemenea, poti face o vizita pe blogul Anei Pobleanu si vei vedea ca si ea a retinut aceasta afirmatie.)
In rest...imi pare rau daca tonul ti s-a parut condescendent. Nu asta mi-a fost intentia.
Asa este, imi cer scuze, am gresit numele.
Dar replica de care spui tu nu a fost data de mine ci de cineva de langa mine, cand eram in spatele salii, la netoo. Eu am spus ca daca esti credibil, automat asta iti va aduce audienta mai mare. Ideea era ca nu am zis niciodata ca audienta mare iti genereaza credibilitatea. Poate invers, posibil. Iar replica legata de Libertatea a zis-o cineva intr-un moment in care eu vorbeam la telefon (auzeam doar bucati de discutie), deci nu prea ar fi putut sa imi raspunda mie.
P.S.: as fi preferat ca tonul sa fie intentionat. Neintentionat, efectul e si mai neplacut.
Zic sa punem punct acestei discutii aici. N-are rost sa continuam tipul asta de "ba da" - "ba nu". Crede-ma, am o memorie foarte buna (mai buna decat mi-as dori, cateodata). In fine, poate ai vrut sa spui altceva si ti-a iesit "porumbelul" pe gura.
Cat despre PS....e ca si cand ai prefera sa te loveasca cineva cu intentie, in loc sa fie accidental. Ciudat.
Sincer, regret ca esti atat de neplacut impresionat.
Iti multumesc, oricum, pentru atentia acordata, eu fiind o incepatoare in ale bloggingului.
Trimiteți un comentariu
<< Home