Gânduri

vineri, decembrie 08, 2006

Zestre – zestre, dar pana unde?

Cu alte cuvinte, cam ce putem „incapsula” in lada de zestre? Ca pe mine m-au intrebat multi, altfel interesati de idee, dar tematori sa nu fie prea „ingusta” nisa de posibile abordari.

Si-atunci am zis sa le iau o piatra de pe inima: nu asteptam doar postari despre traditii, oale si ulcele romanesti sau frumosul port traditional! Le admiram, le dorim si pe ele, dar noi, astia, de ne zicem initiatori, vrem mai mult.

Vrem sa inchidem in capsula raspunsul la intrebarile „ce e Romania, cine suntem noi romanii si ce aducem noi specific in UE”. Un raspuns format din „bucatele de realitate”, fiecare contributie la proiect fiind o astfel de „bucatica”

Mai concis, contributiile sau marturiile noastre s-ar putea indrepata catre urmatoarele directii:

-EU, ROMANUL: cine sunt eu acum, la momentul aderarii, la ce visez, unde lucrez, ce prieteni am, pe cine iubesc, unde ma distrez, cine-mi sunt colegii, unde locuiesc, cum arata acum cartierul meu, scoala mea, orasul meu, cainele meu, pe scurt: care este lumea in care ma invart eu.
-DE LA NOI DIN BATATURA: ceea ce poate fi specific romanesc, se poate spune despre el “baaai, e atat de romaneste!”(si bune si rele), e de-al nostru (de la mici la costume populare, dragobete, olimpici la matematica, manele, mitocanie, o afacere IT de succes, vreo poza nestiuta cu Titulescu, un autograf al lui Marcel Iures etc.
-NU UITA: ceea ce credeti ca a inceput deja sa se uite, ceea ce credeti ca se poate uita cu timpul si trebuie pus aici pentru conservare: incondeierea oualor, taierea porcului in batatura, colinde, meserii pe cale de disparitie sau disparute, reteta bunicii, amintiri care risca sa se piarda repede, poza tatei cand era tanar, serialele de cand eram mici... eheee lista e infinita.
-DE-AI NOSTRI, DIN POPOR: contributii ale persoanelor publice ale zilei de azi, pagini de istorie de maine.
-MESAJ CATRE MINE: o scrisoare catre tine, cel de maine, in care sa-ti spui ce planuri ai, cum te vezi pe tine peste 5/10/20 de ani, cum va arata Romania peste 5/10/20 de ani, previziuni asupra realitatii de peste ani.

Directiile acestea nu-s menite sa limiteze in vreun fel creativitatea si imaginatia zburdalnica a participantilor la proiect, ci doar sa arate ca lada de zestre e incapatoare....si poate cuprinde toate traznaile pe care le dam Europei la ceas de uniune!

Trebuie doar sa scrieti, fotografiati sau filmati si sa mai treceti pe aici din cand in cand pentru alte raspunsuri la intrebari.

________________________________
PS. Nu mai puneti intrebarile la comentarii ci trimiteti-le, va rog, pe mail, la adresa: alina_hodovanu@yahoo.com

Tag Technorati: capsulaTimpului

1 Comments:

Blogger CRISTI ROMAN said...

Buna! Gratie lui Carmen Holotescu, de astazi am intrat si eu in "Capsula", pentru articolul meu de azi legat de perioada '88-'96.
Multumesc si multa bafta in continuare!

7:53 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home