Gânduri

sâmbătă, septembrie 23, 2006

Dreptul femeii (~ 38) egal cu dreptul barbatului (~44) ?

De cand doamnele voteaza si Florence Nightingale, secondata de mai neaosa Ecaterina Teodoroiu au dovedit ca femeile pot face mai mult decat mancare si copii, a trecut ceva vreme.
Expresia "emanciparea sexului frumos" (ma tem ca si expresia asta-i i discriminare...), cu varianta sa extrema - feminismul- mai umple, insa si azi damele de mandrie proletara si barbatii de spume ca "lor cine le mai calca pantalonii-spala sosetele-raceste berea"?, acu' ca pe consoarta au apucat-o fumurile egalitatii?
Numai ca, pe principiul misogin la origine, dar cumplit de realist in fapt, ca femeia una zice si-alta face, ajunge sa radiografiem putin, chiar si superficial, mediul inconjurator.
Ei da, femeia vrea egalitate, dar in conditiile impuse de ea, ca un invingator (desi in razboiul sexelor, avocatii sunt singurii castigatori). Treburile casnice e musai sa fie impartite. Da' sa te puna sfantu' sa nu-i platesti consumatia la restaurant sau sa nu-i dechizi usa/tii haina/tragi scaunul, ca esti trecut la categoria "pierderi" fara drept de apel. Ea e egala, dar tu esti un mitocan!
Dar cel mai mult imi plac revistele "pentru femei". Daca au o medie de 100 de pagini, in 20 te-nvata cum sa ajungi o "biznisuaman" de succes, independenta, "mama lor", (ba chiar si tatal lor), in timp ce-n alte 60 de pagini iti descriu cu lux de amanunte (cu poze si scheme explicite) cum sa te spoiesti pe fata, cum sa te parfumezi, epilezi, impaiezi, ca sa-L dai gata, sa-L furi alteia, sa-L duci independent de vointa lui in fata altarului. Cum pe cine? Pe el, "- L", ala de se presupunea ca e egalul ei sau ea, al lui...
In replica, am avut curiozitatea sa rasfoiesc o revista "pentru barbati". Muream sa stiu daca si ei sunt chinuiti de grija ultimelor aparitii in materie de spuma de ras, daca si pe ei ii invata cineva cum sa prepare o cina romantica, o baie cu spuma, sa cumpere un buchet de flori sau macar cum sa asorteze sosetele cu cravata ca sa-i placa "egalei". Nici pomeneala. Revistele "lor" sunt cu capul pe umeri, cu mainile-n buzunare, fluierand golaneste dupa vreo "bucatica buna"(de-aia... egala).
Asa ca bine le mai zicea La Fontaine, saracul, (nu, nu-i portarul de la Paris Saint Germain, cel mult rezerva la F.C. Fabula!). Egalitatea nu-i pentru toata lumea...
Toti (si mai ales TOATE) vrem drepturi egale...dar nu si "stanguri"!


1 Comments:

Blogger Adrian said...

Iata un articol pe sufletul meu, mai ales stiind ca cel care l-a scris este de fapt o EA.
Recunosc, sunt un pic misogin de felul meu si nu discut acum de ce. Dar o asemenea mostra de luciditate feminina, aproape masculina, rar mi-a fost dat sa citesc. Nu stiu ce vor comenta "consurorile" (daca imi permiti licenta)dar mie mi-a mers la suflet. Parca am devenit mai putin misogin si asta e mare lucru.

8:39 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home